Alles over het bouwen van betonnen casco's,

steigers en arken

Wiki betoncasco's

Wij hebben hier voor allerlei begrippen verduidelijkt waar u aan kunt denken bij betoncasco's, woonarken, golfbrekers en steigers. Klik op iedere begrip.

 • Afmeerbeugel Open or Close

  Een afmeerbeugel is een stalen beugel die aan een woonark bevestigd wordt en om een afmeerpaal gaat. Aan de binnenzijde van de beugel en op de buitenkant van de afmeerpaal wordt "glij-vilt" aangebracht zodat de ark soepel (en geluidloos) verticaal kan bewegen. Hiermee wordt een woonark stevig en solide afgemeerd. Een afmeerbeugel kan rond of vierkant zijn.

 • Afmeren Open or Close

  Het afmeren van de woonark kan op twee manieren gebeuren:

  1. Door middel van het vastzetten van de woonark aan twee (of eventueel 3 of 4) stalen buispalen of hardhouten palen. We gebruiken hierbij een stalen krans, die om de paal komt te liggen en met een chemisch RVS draadanker vast zit aan de betonnen bak.

  2. Door middel van stalen afstandhouders, die een scharnierende verbinding vormen met de kade/wal en de betonnen bak van de woonark.

 • Archimedes Open or Close

  Hoe blijft een ark drijven? Volgens de Wet van Archimedes. Deze zegt; als de opwaartse kracht van het water gelijk is aan het gewicht van de ark.

 • Betoncasco Open or Close

  Het fundament waarop een woonark of waterwoning gebouwd wordt. Het moet sterk, stabiel en veilig zijn. Een Hercules betoncasco voldoet daar aan. Het casco is zelfs zo sterk dat er geen tussenwanden (ribben) nodig zijn. U kunt uw verdiepingen hierdoor geheel, naar uw eigen woonwensen, indelen.

 • Betonkwaliteit Open or Close

  Beton is in verschillende soorten kwaliteit te gebruiken. Hercules Betoncasco gebruikt een speciaal voor hun samengesteld betonmengsel met een minimale kwaliteit van C32/40).

 • Brandmerk Open or Close

  Een brandmerk is een middel om een zaak te identificeren door middel van een uniek merkteken. Voor arken geeft het aan, dat de ark geregistreerd is (geweest) in het scheepsregister bij het kadaster. Volgens wettelijke voorschriften in Nederland dient het brandmerk binnen drie maanden na registratie bij het kadaster door het kadaster zelf te worden aangebracht. Het aanbrengen is namelijk een wettelijke taak van het kadaster.

 • Casco Open or Close

  Het moet sterk, stabiel en waterdicht zijn. Daar voldoet een Hercules betoncasco vanzelfsprekend aan. Het is zelfs zo sterk dat er geen betonnen tussenribben nodig zijn. Hierdoor is een Hercules Betoncasco geheel vrij in te delen (zie ook betoncasco).

 • Diepgang Open or Close

  Is de diepte van de ark onder water, net als bij een boot. Uiteraard moet je rekening houden met de diepte van het water op de ligplek en de route erheen.

 • Drijvend terras Open or Close

  Een drijvend terras kan op verschillende manieren gemaakt worden en van verschillende materialen. Zo kunnen onder het terras drijvers geplaatst worden, gevuld met lucht of schuim of een betonnen bak. In dat laatste geval kan het terras ook als berging dienen. Hercules Betoncasco bouwt verschillende soorten drijvende terrassen.

 • Enkellaags Open or Close

  Een woonark die uit één verdieping bestaat.

 • Grindnest Open or Close

  Een grindnest komt wel eens voor in oudere betonnen casco's. Een grindnest is een soort 'betonfout'. Tijdens het storten is het niet voldoende verdicht waardoor teveel grind op één punt gekomen is. Hierdoor wordt dit een zwakke plek in het casco en kan het eerder vochtdoordringing gaan vertonen. De hedendaagse technieken zijn zo verbeterd dat het nu eigenlijk niet meer voorkomt.

 • Injecteren Open or Close

  Oudere woonarken kunnen scheuren in het betoncasco gaan vertonen. Dit kan ook komen door bijvoorbeeld een aanvaring. Scheuren kunnen geïnjecteerd worden met een twee componenten epoxy. Dit gaat door middel van kleine slangetjes die in de scheur aangebracht worden. De scheur wordt hiermee opgevuld en de oorspronkelijke sterkte van het casco hersteld.

 • Kadaster Open or Close

  Het kadaster registreert en verstrekt gegevens over de ligging van vastgoed in Nederland en de daarmee samenhangende rechten, zoals eigendom en hypotheek. Dat geldt ook voor schepen, luchtvaartuigen en ondergrondse netwerken. Deze wettelijke taak borgt de rechtszekerheid: wat is van wie, waar lopen de grenzen. Ook verstrekken ze gegevens over energielabels en over de ligging van kabels en leidingen.

 • Maatvoering Open or Close

  De maatvoering van de ark is t.a.v. de vergunning afgifte belangrijk. De hoofdmaten, die door de meeste gemeentes worden gehanteerd zijn de hoogte boven en onder de waterlijn, de breedte en de lengte van de woonark.

 • Peilfluctuatie Open or Close

  De mate waarin het waterpeil stijgt of daalt.

 • Scheepsregister Open or Close

  Het scheepsregister is een onderdeel van het kadaster. Opneming in het scheepsregister, teboekstelling, is mogelijk voor beroeps- en pleziervaartuigen en woonboten, zowel in aanbouw als afgebouwd. Met de inschrijving in het scheepsregister wordt een schip een roerend goed. De inschrijving bestaat uit het deponeren van voornamelijk akten van overdracht en hypotheekakten. Daarmee kan worden vastgesteld wie de eigenaar is en of die vrij over het schip kan beschikken.

 • Stabiliseren Open or Close

  Indien een woonark niet stabiel ligt, kan deze gemakkelijk recht gelegd worden. Er zijn verschillende systemen voor. Afhankelijk van de mogelijkheden op de ligplek, bijvoorbeeld de toegestane diepgang, moet gekeken worden op welke wijze weer stabiliteit verkregen wordt. Vaak is een eenvoudige oplossing mogelijk. Bijvoorbeeld door drijvers, die gevuld worden met lucht, onder het casco te plaatsen.

 • Wapening Open or Close

  Wapening is een versterking die in beton wordt aangebracht. We spreken dan van gewapend beton. In een groot deel van de gevallen zullen stalen staven, kabels of netten als wapening worden toegepast. De wapening wordt op een minimale afstand tot de buitenkant van het beton (de dekking) aangebracht om aantasting te voorkomen. De dekking is voorgeschreven in normen en is afhankelijk van de toepassing van de constructie.

 • Stabiliteit Open or Close

  Stabiliteit is de mate waarin een de woonark of ander drijvend bouwwerk recht en evenwichtig ligt. Hij mag en kan natuurlijk niet kapseizen. Met de wet van Archimedes werd ruim twee eeuwen voor het begin van de jaartelling een aanvang gemaakt met de stabiliteitstheorie.

 • Standpijp Open or Close

  Standpijpen komen nog wel eens voor in oudere woonarken. Deze werden vroeger onderin het casco mee gestort om de riolering doorheen te laten lopen. Dit mocht in die tijd nog in het water geloosd worden. Men maakte een gat in het casco met een pijp eromheen zodat het waterdicht was. Tegenwoordig worden arken aangesloten op de riolering aan de wal dus wordt er bijna geen gebruik meer gemaakt van een standpijp.

 • Stootrand Open or Close

  Een stootrand wordt in de meeste gevallen rondom de woonark op het betoncasco of de omloop bevestigd. Dit kan door middel van een starre bevestiging of een demontabele bevestiging. Het materiaal wat hiervoor wordt gebruikt is meestal hardhout.

 • Teboekstelling Open or Close

  Opneming in het scheepsregister, teboekstelling, is mogelijk voor beroeps- en pleziervaartuigen en woonark, zowel in aanbouw als afgebouwd. Met de inschrijving in het scheepsregister wordt een woonark of schip een roerend registergoed. De inschrijving bestaat uit het deponeren van voornamelijk akten van overdracht en hypotheekakten. Daarmee kan worden vastgesteld wie de eigenaar is en of die vrij over de woonark of het schip kan beschikken.

 • Ton Open or Close

  Het gewicht van een woonark wordt aangegeven in tonnen. Eén ton is 1000 kilogram. Door de waterverplaatsing van de woning uit te rekenen kan het gewicht worden uitgerekend: 1 m3 water = 1 ton = 1000 kg.

 • Transport Open or Close

  Het transport van de woonark of waterwoning gebeurt meestal over het water. Er zijn verschillende bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn. Het loont om bij meerdere een offerte op te vragen. Hercules Betoncasco neemt u dit graag uit handen.

 • Trimmen Open or Close

  Met trimmen word bedoelt: het recht leggen van de woonark.

 • Vergunning Open or Close

  Bij het vervangen van een oude woonark of woonschip heeft u een 'vervangingsvergunning' nodig. In deze vergunning zijn voorwaarden beschreven als lengte, breedte en hoogte, brandweervoorschriften enz. Deze voorwaarden verschillen per gemeente of stadsdeel. Deze vraagt u aan bij uw gemeente of stadsdeel. Dit kan even duren. Start u daar zo snel mogelijk mee.
  Wilt u tijd hebben om te verhuizen en uw oude ark naast uw nieuwe nieuwe woonark laten liggen, dan heeft u een vergunning nodig om 'dubbel' te liggen.
  Hercules Betoncasco is u graag behulpzaam bij het verkrijgen van een (vervangings)vergunning. U kunt ze vaak terugvinden in een woonschepennota van de gemeente.

Heeft u vragen?

Bel ons gerust: 0527-252278